کانادا در میان ۱۰ کشور اول صنعتی جهان قرارگرفته است، اقتصاد کانادا دیگر بهصورت انحصاري وابسته به منابع طبیعی نمیباشد و از طریق نوآوري و فنآوری رو به رشد است. اقتصاد این کشور بهصورت فزایندهای متنوع و بر اساس دانش روز است. کانادا از قرن پانزدهم کشف شد و اندکی بعد به تصرف فرانسه و انگلیس درآمد. این کشور که در سال ۱۸۶۷ استقلال کامل خود را به دست آورد، در حال حاضر دهمین اقتصاد بزرگ جهان محسوب میشود و همواره در رده بندی های جهانی جز بهترین کشورها از نظر کیفیت زندگی معرفی شده است.
بیشتر صنعت تولیدي کانادا در انتاریو و کبک واقعشدهاند، جایی که تولید وسایل موتوري شامل بزرگترین بخش در این صنعت است. سایر بخشهای تولیدي مهم عبارتاند از غذا و نوشیدنی، کاغذ و محصولات وابسته، فلزات اولیه، فلزات از پیشساخته شده، محصولات پتروشیمی و شیمیایی.
مناطق آتلانتیک، پراریر، پسیفیک بیشترین منابع طبیعی وابسته به اقتصاد را دارا میباشند. ایالت آتلانتیک داراي صنعت شیلات، جنگل و معدن میباشد، ولی ایالت پراریر وابسته به کشاورزي و سوختهای معدنی میباشد. بخشهای اولیه بریتیش کلمبیا شامل جنگلداری، معدن و صنعت توریست میباشد.
از صادرات عمده کانادا میتوان به: وسایل نقلیه، محصولاتی با فنآوری بالا، نفت و گاز طبیعی، فلزات و محصولات برگرفتهشده از جنگل و مزارع اشاره کرد. آنچه واردات عمده کانادا را در برمیگیرد، عبارتاند از: ماشینآلات و تجهیزات صنعتی مخابراتی و الکترونیکی، لوازم اتومبیل، مواد صنعتی
این کشور ازنظر اهمیت دادن به بخش صنایع پایه با دیگر کشورهاي جهان اول تفاوتهایی دارد و دو صنعت نفت خام و چوببری هم در این کشور جزء مهمترین صنایع بهحساب میآید. کانادا یکی از معدودترین کشورهاي پیشرفتهای است که صادرکننده انرژي خالص در جهان است. کانادا داراي ذخایر وسیعی از گاز طبیعی در سواحل شرق و منابع بزرگ گاز و نفت در آلبرتا، بریتیش کلمبیا و ساسکاچوان است. در منطقه وسیع اتاباسکا تارسندز، منابع نفت و گاز فراوانی است که با استخراج آنها، کانادا به دومین کشور داراي ذخایر نفت و گاز در جهان بعد از عربستان تبدیلشده است. در کبک، بریتیش کلمبیا، نیوفانلند و لابرادور، انتاریو و مانیتوبا، انرژي الکتریکی ارزان است.
کانادا همچنین یکی از عرضهکنندگان اصلی محصولات کشاورزي است که منطقه استپ این کشور یکی از مهمترین عرضهکنندگان غلات مثل گندم و انواع دیگر در دنیاست. کانادا بزرگترین تولید-کننده اورانیوم و روي و بسیاري از محصولات منابع طبیعی همانند طلا، نیکل، آلومینیوم و سرب است.
تعداد زیادي از مردم شهرها در بخش شمالی که انجام کشاورزي در آن مشکل است، به خاطر نزدیکی به منابع و معادن، از راه صنعت معدن و با استفاده از منابع چوب زندگی میگذرانند. کانادا همچنین داراي بخش صنایع نسبتاً بزرگی است که در کبک و انتاریو جنوبی قرار دارد که صنعت اتومبیلسازی در آن اهمیت خاصی دارد.
بیشتر بخوانید:
کبک کانادا | فرانسه ی کوچک در وسط انگلیس
کانادا وابستگی بالایی به بخش تجارت بینالمللی خصوصاً تجارت با ایالاتمتحده دارد. قراردادهاي تجارت آزاد میان آمریکا کانادا، باعث افزایش قابلتوجهی در برقراري مناسبات اقتصادي و تجاري با ایالاتمتحده شد و امروزه نیز بیشترین سرمایهگذاری خارجی در کانادا توسط آمریکا صورت میپذیرد. از سال ۲۰۰۱، کانادا موفق شد که از رکود اقتصادي فاصله بگیرد و ازنظر کارکرد امور اقتصادي و رشد ناخالص محصول داخلی در میان اعضاي گروه ۸ همچنان بهترین باقی بماند و این بیانگر ساختار استخدامی قوي این کشور است. نمودار زیر تولید ناخالص محصول داخلی از سال ۱۹۶۰ تا ۲۰۰۸ نشان میدهد.
افزایش سطح تحصیلات زنان باعث شده آنها امکان اشتغال به کارهاي تخصصی را پیدا کنند. در حال حاضر زنان با تحصیلات دانشگاهی در کانادا به سمت حرفههایی نظیر علوم، تجارت و امور مالی، مشاوره مدیریت، حسابداري و تبلیغات گرایش پیداکردهاند. طی یک دهه گذشته شرایط اقتصادي کانادا تغییرات زیادي داشته است.
یکی از مهمترین جنبههای این دگرگونی، رشد حضور زنان در اقتصاد این کشور است. طبق آمار سال ۲۰۰۷، در حال حاضر ۱۳۷ هزار شرکت یا کسبوکار کوچک در کانادا در مدیریت و تملک زنان است و انتظار میرود طی یک دهه آینده این تعداد دو برابر شود. در کانادا حدود ۸۲۱ هزار زن کارآفرین مشغول فعالیت هستند. درمجموع زنان هرسال ۱۸ میلیارد دلار به اقتصاد این کشور سود میرسانند و این میزان حضور در اقتصاد و کارآفرینی در هیچیک از کشورهاي پیشرفته جهان مشاهده نمیشود.
زنان بهویژه در بخشهای مدیریت خدمات، خدمات آموزشی و تخصصی، خدمات فنی و علمی بسیار فعال هستند. همچنین نیمی از زنان کارآفرین و خود اشتغال کانادایی داراي مدرك دانشگاهی یا دورههای آموزشی پس از دیپلم هستند. در حال حاضر زنان با ایجاد کسبوکار براي بیش از دو میلیون نفر شغل ایجاد کردهاند.
بیشتر بخوانید:
دریافت اقامت کانادا پس از تحصیل
شرایط اقتصادي کانادا با توجه به اینکه استانهای این کشور در بسیاري از سیاستها مستقل هستند، هر یک شرایط خاص خود را دارند و نهایتاً وضعیت اقتصادي کانادا برآیندي از مجموع وضعیت اقتصادي تمام استانها خواهد بود. رکودي که با یک حرکت آرام تقریباً از اقتصاد آمریکا شروع شد و اقتصاد جهان را مورد تأثیر قرارداد، همچنان علیرغم تزریق پولهای فراوان به اقتصاد کشورهاي بزرگ اقتصادي و کمکهای دولتی به اقتصاد این کشورها کاملاً مهار نشده است.
ولی اینطور که از اخبار شنیده شد، وضعیت اقتصادي برخی ایالتهای کانادا چون استان ساسکاچوان و نیوفاندلند و لابرادور نهتنها با بحران جدي روبهرو نشد، بلکه در پارهای موارد با رشد نیز مواجه بوده است.
همچنین این کشور داراي منابع معدنی غنی، صنایع خودروسازي، صنایع شیمیایی و نفت، صنایع غذایی، چوب و کاغذ، صنایع معدنی و فلزي و شیلات و محصولات فراوان کشاورزي ازجمله گندم و دانههای روغنی است.
این کشور ازنظر صنعت و فناوري، کشوري پیشرفته است که سیستم اقتصادي آن به شدت بهخصوص در بخش بازرگانی و دادوستد به ایالاتمتحده وابسته است، بهنحویکه باعث شده این کشور رابطه اقتصادي پیچیده و بلندمدتی را با این کشور داشته باشد وابستگی این کشور به بخش منابع طبیعی گرانبهایش نیز بسیار زیاد میباشد. نرخ مهاجرت یک درصدی جمعیت کانادا تا سال 2030 چالشهای ایجادشده بهواسطهی سالخوردگی جمعیت را جبران نموده و در یکسوم از میانگینِ نرخ رشد GDP (تولید ناخالص داخلی) 1.9 درصدی در آن سال سهیم خواهد بود.
بیشتر بخوانید:
در سال 1971 به ازای هر کارمند بازنشسته، شش کاندیدای جایگزینی وجود داشت. این نسبت در سال 2012، 4 به 1 شد و در صورت عدم افزایش سطح مهاجرت تا سال 2036 به 2 به 1 کاهش خواهد یافت. با اشاره به هزینهها و طرحهای اجتماعی نظیر خدمات درمانی عمومی و حقوق بازنشستگی و نیز زیرساختها طرح مهاجرت چند سالهی کانادا در سال گذشته معرفی شد که پاسخی به این چالش فزایندهی جمعیتی است و نرخ مهاجرت کانادا را تا سال 2020 به 0/9 درصد از جمعیت این کشور افزایش خواهد داد. 6درصد از این مهاجرتها با هدف پر کردن حفرههای بازار و نیز حفرههای مهارتی در حوزهی اقتصاد وارد خواهند شد.
بیشتر بخوانید:
بهترین کشورهای جهان برای زندگی در سال2020
اکسپرس اینتری از کارکنانی با مهارتهای بالا دعوت به عمل میآورد. سازمان مهاجرت، پناهندگی و شهروندی کانادا اعلام کرده است که این تغییرات، در تعداد دعوتنامهها برای اقامت دائم در کانادا از طریق اکسپرس اینتری، به نفع کاندیداهایی با سطح بالاتری از آنچه اصطلاحاً امتیازات سرمایه انسانی نامیده میشود، تغییرات گستردهای ایجاد کرده است. اکنون مهاجرین با تصدی نیمی از مشاغل در حوزههای علوم، فناوری، مهندسی و ریاضیات سهم چشمگیری از نیروی کار ماهر در کشور کانادا دارند. کارآفرینان مهاجر نیز به ایجاد مشاغل در کانادا کمک قابل توجهی مینمایند. بخشی از خلاقترین و نوآورترین کارآفرینان ما، مهاجرین هستند.
بیشتر بخوانید:
با پانصد، هزار و دههزار دلار کانادا، کجا سرمایهگذاری کنم؟
کانادا در جمع کشورهای منتخب ثروتمندان جهان / اکثر تازه پولدارهای جهان بورس بازند
موفقیت آمیزترین تولید در کانادا متعلق به تولید گندم و حبوبات است. کانادا به عنوان بزرگ تامین کننده محصولات کشاورزی در سطح جهان را یدک می کشد.. علاوه بر اینکه کانادا یکی از اعضای کلیدی سازمان تجارت جهانی (wto) به شمار می رود. بنابراین درحال حاضر تجارت با این کشور کاملا تضمین شده بوده است. سالیانه حدود 9% از تولیدات ناخالص داخلی کانادا را بخش کشاورزی تشکیل می دهد.
صنعت قدرتمند فناوری کانادا در سراسر دنیا شناخته شده است. ویزای استارت آپ کانادا باعث گسیل شدن جدیدترین شرکت های فناوری از نقاط مختلف جهان به کاناداست. این کشور یکی از قطب های فناوری در دنیا محسوب می شود. ویزای استارت آپی کانادا که ویزایی دولتی قلمداد می شود افرا نخبه و مستعد پیشرفت در حوزه فناوری را به خود جذب کرده و در آینده نه چندان دور با سلاطین عرصه فناوری همچون سیلیکون ولی به رقابت می پردازند.
بیشتر بخوانید:
به دلیل وجود منابع عظیمی از نفت و گاز در کشور کانادا ،این کشور به عنون یکی از بزرگترین منابع انرژی در سراسر جهان شناخته می شود. همچنین سرمدار نیروی هیدرولیکی جهان به حساب می آید. انرژی هیدرولیکی این کشور از سه شهر کبک ،انتاریو و ساسک چوان تامین می شود. از همین رو وجود منابع متعدد انرژی در این کشور صنعت مهم دیگر در این کشور صنعت تولید انرژی خورشیدی و باد است که مراتب رفاه مداوم در این کشور را ایجاد و تضمین می کند.
80 درصد از درآمد ناخالص داخلی کانادا متعلق به بخش خدمات است. حدود سه چهارم جمعیت کشور کانادا در حوزه خدماتی مشغول به کار هستند. سهام داران بزرگ این حوزه بخش تجارت آموزش سلامت و خرده فروشی ها هستند. یکی از صنایعی که تاکنون پایداری خود دا با وجود تاثیر منفی قدرت دلار بر توریست و گردشگران حفظ کرده است صنعت گردشگری کاناداست. 12 درصد از درآمد ناخالص داخلی کانادا به صنعت گردشگری تعلق دارد که دائما در حال رشد است.
بیشتر بخوانید:
با وجود بحران های مالی که از سال 2008 تا 2010 که بر روی اقتصاد کانادا نیز موثر بود صنایع تولید این کشور همچنان رو به رشد است و تقریبا 14 درصد از درآمد ناخالص داخلی کانادا را تشکیل می دهد. خودرو سازی صنعت روبه رشد در کشور کانادا است. حمایتهای دولتی و نیروی کار متخصص در کنار وجود منابع غنی طبیعی مهم ترین عوامل رشد و پیشرفت مستمر اقتصاد در کاناداست. در مجموع فارغ از تمام مزیت هایی که زندگی و تحصیل در کشور کانادا دارد، اقتصاد قوی و مطمئن این کشور مهم ترین دلیل تمایل و تقاضای مهاجرت به کشور کانادا اسی. لازم به ذکر است بر خلاف تصور عمومی که کانادا را سرزمینی پوشیده از برف و یخ میداند، کانادا سومین کشور غنی جهان از نظر دارا بودن منابع طبیعی است.
بیشتر بخوانید:
ﺑﯿﺸﺘﺮ ﺻﻨﻌﺖ ﺗﻮﻟﯿﺪی ﮐﺎﻧﺎدا در اوﻧﺘﺎرﯾﻮ و ﮐﺒﮏ واﻗﻊ ﺷﺪه اﻧﺪ، ﺟﺎﯾﯽ ﮐﻪ ﺗﻮﻟﯿﺪ وﺳﺎﯾﻞ ﻣﻮﺗﻮری ﺷﺎﻣﻞ ﺑﺰرﮔﺘﺮﯾﻦ ﺑﺨﺶ در اﯾﻦ ﺻﻨﻌﺖ اﺳﺖ .ﺳﺎﯾﺮ ﺑﺨﺶ ﻫﺎي ﺗﻮﻟﯿﺪی ﻣﻬﻢ ﻋﺒﺎرﺗﻨﺪ از ﻏﺬا و ﻧﻮﺷﯿﺪﻧﯽ، ﮐﺎﻏﺬ و ﻣﺤﺼﻮﻻت واﺑﺴﺘﻪ، ﻓﻠﺰات اوﻟﯿﻪ، ﻓﻠﺰات از ﭘﯿﺶ ﺳﺎﺧﺘﻪ ﺷﺪه، ﻣﺤﺼﻮﻻت ﭘﺘﺮوﺷﯿﻤﯽ و ﺷﯿﻤﯿﺎﯾﯽ.
ﻣﻨﺎﻃﻖ آﺗﻼﻧﺘﯿﮏ، ﭘﺮارﯾﺮ، ﭘﺴﯿﻔﯿﮏ ﺑﯿﺸﺘﺮﯾﻦ ﻣﻨﺎﺑﻊ ﻃﺒﯿﻌﯽ واﺑﺴﺘﻪ ﺑﻪ اﻗﺘﺼﺎد را دارا ﻣﯽ ﺑﺎﺷﻨﺪ .اﯾﺎﻟﺖ آﺗﻼﻧﺘﯿﮏ داراي ﺻﻨﻌﺖ ﺷﯿﻼت، ﺟﻨﮕﻞ و ﻣﻌﺪن ﻣﯽ ﺑﺎﺷﺪ، وﻟﯽ اﯾﺎﻟﺖ ﭘﺮارﯾﺮ واﺑﺴﺘﻪ ﺑﻪ ﮐﺸﺎورزی و ﺳﻮﺧﺖ ﻫﺎي ﻣﻌﺪﻧﯽ ﻣﯽ ﺑﺎﺷﺪ .ﺑﺨﺶ ﻫﺎی اوﻟﯿﻪ ﺑﺮﯾﺘﯿﺶ ﮐﻠﻤﺒﯿﺎ ﺷﺎﻣﻞ ﺟﻨﮕﻞ داری، ﻣﻌﺪن و ﺻﻨﻌﺖ ﺗﻮرﯾﺴﺖ ﻣﯽ ﺑﺎﺷﺪ. از ﺻﺎدرات ﻋﻤﺪه ﮐﺎﻧﺎدا ﻣﯽ ﺗﻮان ﺑﻪ :وسایل ﻧﻘﻠﯿﻪ، ﻣﺤﺼﻮﻻﺗﯽ ﺑﺎ ﻓﻦ آوری ﺑﺎﻻ، ﻧﻔﺖ و ﮔﺎز ﻃﺒﯿﻌﯽ، ﻓﻠﺰات و ﻣﺤﺼﻮﻻت ﺑﺮ ﮔﺮﻓﺘﻪ ﺷﺪه از ﺟﻨﮕﻞ و ﻣﺰارع اﺷﺎره ﮐﺮد.
آﻧﭽﻪ ﮐﻪ واردات ﻋﻤﺪه ﮐﺎﻧﺎدا را درﺑﺮﻣﯽ ﮔﯿﺮد، ﻋﺒﺎرﺗﻨﺪ از :ﻣﺎﺷﯿﻦ آﻻت و ﺗﺠﻬﯿﺰات ﺻﻨﻌﺘﯽ ﻣﺨﺎﺑﺮاﺗﯽ و اﻟﮑﺘﺮوﻧﯿﮑﯽ، ﻟﻮازم اﺗﻮﻣﺒﯿﻞ، ﻣﻮاد ﺻﻨﻌﺘﯽ آﻫﻦ و ﻓﻮﻻد، ﻣﺤﺼﻮﻻت ﺗﻮﻟﯿﺪی و ﻏﺬا ، ﻓﻠﺰات ﮔﺮان ﻗﯿﻤﺖ، ﻣﻮاد ﺷﯿﻤﯿﺎﯾﯽ، ﭘﻼﺳﺘﯿﮏ، ﭘﻨﺒﻪ، ﭘﺸﻢ و ﺳﺎﯾﺮ ﻣﻨﺴﻮﺟﺎت ، ﻣﻬﻢ ﺗﺮﯾﻦ ﺻﻨﺎﯾﻊ ﺑﻪ ﺣﺴﺎب ﻣﯽ آﯾﺪ . ﮐﺎﻧﺎدا ﯾﮑﯽ از ﻣﻌﺪودﺗﺮﯾﻦ ﮐﺸﻮرﻫﺎي ﭘﯿﺸﺮﻓﺘﻪ ای اﺳﺖ ﮐﻪ ﺻﺎدرﮐﻨﻨﺪه اﻧﺮژی ﺧﺎﻟﺺ در ﺟﻬﺎن اﺳﺖ .
بیشتر بخوانید:
مشکلات ایرانیان در مسیر مهاجرت به کانادا
کانادا ﻫﻤﭽﻨﯿﻦ ﯾﮑﯽ از ﻋﺮﺿﻪ ﮐﻨﻨﺪﮔﺎن اﺻﻠﯽ ﻣﺤﺼﻮﻻت ﮐﺸﺎورزی اﺳﺖ ﮐﻪ ﻣﻨﻄﻘﻪ اﺳﺘﭗ اﯾﻦ ﮐﺸﻮر ﯾﮑﯽ از ﻣﻬﻢ ﺗﺮﯾﻦ ﻋﺮﺿﻪ ﮐﻨﻨﺪﮔﺎن ﻏﻼت ﻣﺜﻞ ﮔﻨﺪم و اﻧﻮاع دﯾﮕﺮ در دﻧﯿﺎﺳﺖ. ﮐﺎﻧﺎدا ﺑﺰرگ ﺗﺮﯾﻦ ﺗﻮﻟﯿﺪﮐﻨﻨﺪه اوراﻧﯿﻮم و روي و ﺑﺴﯿﺎری از ﻣﺤﺼﻮﻻت ﻣﻨﺎﺑﻊ ﻃﺒﯿﻌﯽ ﻫﻤﺎﻧﻨﺪ ﻃﻼ، ﻧﯿﮑﻞ، آﻟﻮﻣﯿﻨﯿﻮم و ﺳﺮب اﺳﺖ. اغلب ﻣﺮدم ﺷﻬﺮﻫﺎ در ﺑﺨﺶ ﺷﻤﺎﻟﯽ ﮐﻪ اﻧﺠﺎم ﮐﺸﺎورزی در آن ﻣﺸﮑﻞ اﺳﺖ، ﺑﻪ ﺧﺎﻃﺮ ﻧﺰدﯾﮑﯽ ﺑﻪ ﻣﻨﺎﺑﻊ و ﻣﻌﺎدن، از راه ﺻﻨﻌﺖ ﻣﻌﺪن و ﺑﺎ اﺳﺘﻔﺎده از ﻣﻨﺎﺑﻊ ﭼﻮب زﻧﺪﮔﯽ ﻣﯽ ﮔﺬراﻧﻨﺪ .ﮐﺎﻧﺎدا ﻫﻤﭽﻨﯿﻦ داراي ﺑﺨﺶ ﺻﻨﺎﯾﻊ ﻧﺴﺒﺘﺎً ﺑﺰرﮔﯽ اﺳﺖ ﮐﻪ در ﮐﺒﮏ و اﻧﺘﺎرﯾﻮ ﺟﻨﻮﺑﯽ ﻗﺮار دارد ﮐﻪ ﺻﻨﻌﺖ اﺗﻮﻣﺒﯿﻞ ﺳﺎزی در آن اﻫﻤﯿﺖ ﺧﺎﺻﯽ دارد.
افزایش مخارج خانوارها و سرمایه گذاری های ثابت مهم ترین عامل محرک رشد اقتصادی کانادا بوده است. میانگین این نتایج در بازه زمانی ۹۶۱ تا ۲۰۱۹ معادل ۰.۷۸ درصد بوده است که بالاترین آمار مربوط به سه ماهه پایانی سال ۱۹۶۳ با ۳.۱ درصد و کمترین آمار فصلی مربوط به سه ماهه نخست سال ۲۰۰۹ با منفی ۲.۳ درصد بوده است.
صندوق International Monetary Fund با اشاره به بازگشت نسبی ثبات به بازار مسکن در کانادا اعلام کرد قیمت خانه در شهرهای بزرگ این کشور نظیر ونکوور، تورنتو و همیلتون ۲.۵ درصد کمتر از قیمت اوج آن ها در سال ۲۰۱۸ است اما کماکان حباب مسکن در این کشور جزء یکی از مشکلات اساسی است. ولی با این حال نتوانسته تاثیر زیادی در رشد اقتصاد کانادا بگذارد.
بیشتر بخوانید:
براساس آخرین نظرسنجی شرکت Bloomberg کشور کانادا بیشترین رشد اقتصادی را نسبت به کشورهای توسعه یافته جهان کسب کرده است.
در صورتی که اقتصاد خیلی از کشورهای ابرقدرت جهان دچار افت شده، کانادا بیشترین رشد اقتصادی را درمیان آن ها کسب کرده است. اقتصاد کانادا در سال 2018 دچار افت بی سابقه ای در 2.5 سال اخیر شده بود. که طبق این آمار رشد اقتصادی در سه ماه پایانی سال 2018 فقط معادل 4/0 درصد بوده است. اما با شروع سال 2019 ورق یکباره برگشته و شرایط اقتصاد کانادا بسیار تغییر کرد و رشد چشمگیری نسبت به کشورهای دیگر داشته است. طبق آخرین گزارشی که در صندوق International Monetary Fund رسیده است. رشد اقتصادی کانادا در سال 2019 معادل 5/1 درصد و حتی پیش بینی میشود در سال2020 معادل 9/1 درصد باشد.
جهت دریافت مشاوره و انجام کلیهی خدمات مربوط به اخذ ویزای با زانکو تماس بگیرید.