شاید در نظر عام، مهاجرت فقط گرفتن ویزا یا اپلای کردن و یا هزینههای سرسام آور باشد؛ اما مهاجرت مقولهای فراتر از اینهاست. در واقع مهاجرت تصمیمی بهشدت مهم است و شما را وارد فصل جدیدی از زندگی خواهد کرد. پس گرفتن این تصمیم منوط به سنجیدن تمام جوانب است.
برای شروع بهتر است مقصد خود را تعیین کرده، شروع به شناخت آن کنید. فرهنگ، آداب، شرایط اجتماعی، سیاسی و اقتصادی از جملهی مواردیست که لازم است مورد مطالعه قرار گیرند. زیرا برای داشتن آرامش خیال و فکر آزاد، شما نیازمند شرایطی پایدار خواهید بود. این شرایط پایدار شامل ابعادی همچون رفاه مادی (تامین نیازهای اولیه) و آرامش فکری (هماهنگی با فرهنگ) میباشد و بدون اطمینان از اینها اتخاذ این تصمیم مهم کورکورانه به نظر میرسد.
یکی دیگر از مباحث مهم ابتدایی، خودشناسی میباشد. شما سالهای سال در ایران زندگی کردهاید و تقریبا همهچیز اینجا برایتان تبدیل به عادت شده است. اما برای مهاجرت باید سبک زندگی خودرا دقیقتر بررسی کنید و ببینید آیا با این سبک زندگی میتوان زندگی راحتی در کشور مقصد داشت؟ یا هرکدام از عادات شما در کشور مقصد چقدر هزینهبر است. قیمت مرغ، گوشت، میوه، رستوران و کافیشاپ در کشورهای مختلف بسته به شرایط اجتماعی و فرهنگی آنها متفاوت است. بنابراین برای انتخاب مقصد باید سبک زندگی خودرا نیز با کشور مقصد تطبیق دهید.
قطعا در این مقاله و هیچ مقالهی دیگری، راههای غیرقانونی مهاجرت پیشنهاد نمیشود. برای مهاجرت قانونی شما لازم است چیزی برای ارائه داشته باشید. کشورهای مختلف با توجه به نیازهای مختلفی که دارند، قوانین متفاوتی برای مهاجر پذیری در نظر گرفتهاند. بعضی از کشورها بسیار مهاجرپذیرند(مثل کانادا و استرالیا) و برخی از آنها در این زمینه سختگیر میباشند(مثل آلمان).
سرمایهگذاری، ادامهی تحصیل و پذیرش برای یک موقعیت شغلی از رایجترین انواع مهاجرت میباشند. غیر از قوانین کشور مقصد در این زمینه، باید قوانین ایران نیز مطالعه شود. یکی از مهمترین مسائل برای خروج از ایران، خدمت سربازیست. پسران بالای هجده سال در ایران مشمول میشوند و در طول زمان مشمولیت برای خروج از کشور نیاز به وثیقه دارند پس فقط برای مدتی میتوانند خارج از ایران بمانند. برای مهاجرت نیاز است کارت پایان خدمت یا معافیت از خدمت سربازی خود را در دست داشته باشید.
برای زندگی خوب و دستیابی به اهداف در یک کشور تازه، باید از حداقلهای لازم برخوردار باشید. اولین مبحث در این زمینه، یادگیری زبان کشور مقصد است. بدیهیست که اگر توانایی برقراری ارتباط با دیگران را نداشته باشید، با مشکلات عدیده دستوپنجه نرم خواهید کرد.
مسئله دوم، برخورداری از سرمایهی کافیست؛ زیرا حتی اگر تحت حمایت بهترین بورسیهی تحصیلی نیز باشید، از سرمایهی اولیه بینیاز نخواهید بود. هزینههای اولیهی راه اندازی یک زندگی در کشوری جدید و بهخصوص کشورهای پیشرفته، بسیار بالاست و همین امر به ما گوشزد میکند که باید با دستی پر راهی این کشورها شویم.
روند انجام کارهای مهاجرت همیشه ساده نیست. خصوصا وقتی بحث برقراری ارتباط و هماهنگی با یک موسسه یا دانشگاه در کشوری دیگر در میان باشد. موسسهها و وکلای مهاجرتی از این پیچیدگیهای قانونی آگاهند و به برقراری ارتباط با موسسات خارجی تسلط دارند. برای همین میتوان با بهرهگیری از وکیلی مجرب، خیال آسودهتری داشت و مراحل را با سرعت بالاتری طی کرد.
تصمیم برای مهاجرت، نقطهی مهم و تعیینکنندهای در زندگی هر شخص میباشد. پس عجله نکنید و برای تحقیقات و برنامهریزی وقت بگذارید. اینکه بعضی از مراحل را به وکیل واگذار میکنید نباید باعث بیخیالی شما باشد بلکه بهتر است از جریان کار آگاه باشید و نظارت دقیقی بر آن داشته باشید.
در نهایت اینکه برنامهریزی خوب است اما داشتن یک نقشهی جایگزین را از یاد نبرید. چون مثل تمام مسائل، مهاجرت هم همواره طبق برنامه پیش نخواهد رفت.
بیشتر بخوانید:
بهترین راه مهاجرت به کانادا
بهترین کشورها برای مهاجرت ایرانیان