تحصیل در ترکیه
ترکیه کشوری آسیایی و اروپایی با فرهنگی متشکل از فرهنگ غرب و شرق است. زبان رسمی در این کشور ترکی است اما مردمانی که به زبانهای ارمنی و کردی صحبت کنند هم در ترکیه زندگی میکنند. دانشگاههای معتبر در سطح جهان، امکانات رفاهی و آموزشی، هزینهی تحصیل و زندگی کمتر به نسبت کشورهای توسعهیافتهی دنیا و البته نزدیکی به ایران و فرهنگ مشابه باعث شده است که ترکیه مقصد مناسبی برای متقاضیان مهاجرت تحصیلی در ایران باشد. در این مقاله به سراغ تحصیل در ترکیه رفتیم.
دانشگاههای ترکیه از نظر رتبه و اعتبار در جایگاه خوبی قرار دارند و مدرک علمی این دانشگاهها در کشورهای توسعهیافته مورد قبول و معتبر است. به علاوه این امکان وجود دارد که محصلین از طرف برخی سازمانها و موسسات آموزشی آمریکایی و اروپایی بورسیه دریافت کنند و حتی در مواردی دیده شده که افرادی توانستهاند بعد از ترم دوم در همان رشته به دانشگاههای معتبر جهان منتقل شوند! و این یکی از نکات استئنایی است که درمورد تحصیل در دانشگاههای ترکیه وجود دارد.
دانشگاههای ترکیه معمولا با دانشگاههای بزرگ و معتبری ارتباط دارد. مثلا دانشگاه حاجت تپهی ترکیه که با دانشگاه هاروارد آمریکا ارتباطات و مراودات زیادی دارد. از طرفی سیستم آموزشی دانشگاههای ترکیه کاملا بر اساس استانداردهای سیستم آموزشی آمریکا بنا شده است و دروس به صورت ترمی – واحدی ارائه میشوند.
شرایط تحصیل و اعزام دانشجو به کشور ترکیه
تحصیل در مدارس کشور ترکیه از ۶ سالگی برای بچهها شروع میشود و عموما چیزی بین 12 یا 13 سال طول میکشد تا فرد تحصیل در ابتدایی، راهنمایی و دبیرستان را به پایان ببرد. معمولا یک سال به آموزش زبانهای خارجی پرداخته میشود. دبیرستانهای ترکیه آناتولی یا دولتی هستند.
این کشور هم مثل بقیهی کشورها مدارس و دانشگاههای خصوصی و دولتی دارد که مدارس دولتی رایگان است و طبق تصور مدارس خصوصی در ازای آموزش شهریه دریافت میکنند. آموزش در مدارس به زبانهای ترکی و انگلیسی است. در برخی از مدارس خصوصی ترکیه به هر دو زبان آموزش داده میشود.
در دبیرستانهای دولتی آموزش به زبان ترکی و در دبیرستانهای آناتولی ترکیه تدریس به دیگر زبانهای خارجی انجام میشود. پس از اتمام تحصیل در دبیرستانهای ترکیه امتحانات جامعی شبیه به کنکور برگزار میشود که اسم آن آزمون یوس (YOS) افراد بعد از کسب نمرهی قبولی میتوانند به دانشگاه بروند.
نمرات دانش آموزان در امتحانات جامع مستقیما در رشتهی تحصیلی آنها در دانشگاه تاثیر دارد. افرادی که در دروس ترکی استانبولی و ریاضی نمرهی بیشتری کسب کرده باشند، معمولا میتوانند در رشتههای پراهمیت و پرطرفداری مثل روابط بین الملل و حقوق، آموزش، مدیریت بازرگانی، اقتصاد، روانشناسی و... مشغول به تحصیل شوند.
همچنین کسانی که در درسهای مربوط به علوم نمرهی بیشتری دریافت کنند، میتوانند برای تحصیل در رشتههای کامپیوتر، پزشکی، مهندسی و … اقدام کنند. کسانی که در درسهای علوم انسانی نمرهی بالاتری دریافت میکنند احتمال قبولی آنها در رشتههای تاریخ، جغرافی و آموزش بالاتر است. افرادی که در دروس زبان بهتر عمل میکنند، میتوانند شانس تحصیل در رشتههای زبان و زبانشناسی را به دست بیاورند.
جهت اخذ پذیرش برای تحصیل در دانشگاههای ترکیه، مدرک دبیرستان و اخذ نمرهی قبولی در آزمون ورودی دانشگاهها الزامی است. آزمون ورودی هر دانشگاه به صورت جداگانه برگزار میشود. این آزمون هیچ محدودیت سنی ندارد و افراد با هر سنی تنها با ارائهی مدرک دیپلم دبیرستان میتوانند در این آزمون شرکت کنند.
یکی از شروط اخذ پذیرش جهت تحصیل در دانشگاههای ترکیه، مدرک دبیرستان وکسب نمرهی قبولی در آزمون ورودی دانشگاهها می باشد.آزمون ورودی برای هر دانشگاه به صورت مجزا برگزار میشود، شرایط سنی ندارد و دواطلبان با هر سنی و تنها داشتن مدرک دیپلم دبیرستان می توانند در این آزمون شرکت کنند.
در اغلب دانشگاههای ترکیه تدریس به زبان ترکی استانبولی انجام میشود و برای آن دسته از دانشجویانی که مدرک زبان ترکی استانبولی ندارند، دوره های رایگان یادگیری زبان برگزار می شود. همانطور که پیشتر گفتیم تحصیل در دانشگاههای ترکیهه این امکان را پیش روی افراد میگذارد تا بورسیهی بینالمللی هم دریافت کنند و البته دانش، ارتباطات با دانشجویان بینالمللی، تجربه و ... را هم در اختیارتان قرار میدهد
مدارک لازم برای دریافت ویزای تحصیلی کشور ترکیه
برای تحصیل در دانشگاههای ترکیه معمولا به مدارکی که در زیر گفته میشود، نیاز دارید:
4 قطعه عکس رنگی جدید
مدارکی دال بر تمکن مالی برای زندگی در این کشور
بیمهنامهی دانشجویی
اصل و فتوکپی پاسپورت
نامهی پذیرش تحصیلی که از طرف دانشگاه برای دانشجو صادر شده
انگیزهنامهی دانشجو برای بیان هدف او برای تحصیل در این کشور و دلیل درخواست او برای ویزای تحصیلی کشور ترکیه