مالیات مشاغل مختلف در هر کشور
پرداخت مالیات یکی از روش های تامین مالی یک کشور به حساب میآید، به همین دلیل بسیاری از دولتها در کشورهای مختلف برای ایجاد زیر ساختهای یک کشور از بعد اقتصادی، اجتماعی، عمرانی از مبالغی که از مردم دریافت میکنند که همان مالیات نامیده میشود، استفاده میکنند.
در هر کشور برای مالیات قوانین مختلفی تعیین شدهاست. در هر کشوری با توجه به قانون اساسی آن کشور مالیات به روشهای مختلفی به وسیله مردم پرداخت میگردد. در ادامهی مقاله سعی کردهایم که شما را با انواع مالیاتها آشنا کنیم.
پرداخت مالیات ، فقط به بخشی از درآمد یک شرکت محدود نمیشود، بلکه اشخاص هم باید نسبت به پرداخت مالیات خود اقدام کنند. به همین دلیل مالیات به دو دسته مالیات مستقیم و غیر مستقیم تقسیم میشود.
اولین روش برای دریافت مالیات از مردم، دریافت مالیات به صورت مالیات مستقیم است. تمامی شغلها و فعالیتهای تجاری را از جمله فروشگاه های تجاری، املاک، سوپر مارکت ها و... جزو مالیات بر درآمد به حساب میآیند. اما علاوه بر مشاغل، مالیات بر درآمد شامل منابع مختلف، درآمد اتفاقی، اشخاص حقوقی نیز میگردد.
مالیات بردارایی: مالیات بر دارائی موارد زیر را شامل میشود:
بیشتر بخوانید:
روش دیگر برای دریافت مالیات از مردم به صورت مالیات غیرمستقیم میباشد. در قوانین امروزی مالیات ارزش افزوده، مالیات بر حقوق کارمندان دولت، عوارض گمرکی بر کالاهای صادراتی و وارداتی، مالیات غیرمسقیم به حساب میآید.
تمامی مشاغل و اصناف باید نسبت به پرداخت مالیات خود به صورت سالانه با استفاده از اظهار نامه مالیاتی اقدام نمایند. اما چگونگی محاسبه مالیاتی اصناف یکی از اصلیترین سوالاتی است که برای افراد شکل میگیرد. پرداخت مالیات برای همه اصناف به یک میزان انجام نمیشود. مالیات هر صنف متناسب با درآمد آن صنف متفاوت است. که ممکن است برای درآمدهای پایین میزان مالیات 9 درصد از درآمد سالانه و برای درآمدهای بالا به 25 درصد نیز برسد. بعد از محاسبه درآمد سالانه میزان 15میلیون و 600 هزار تومان از درآمد معافیت مالیاتی برای آن لحاظ میگردد و باقی درآمد به عنوان مالیات باید پرداخت گردند. البته بهتر است به این نکته نیز دقت کنید که این نرخ برای درآمدهای پایین محاسبه میشود و تا 25 درصد نیز ختم میشود.
برای مثال اگر فردی ماهانه دو میلیون تومان سود دریافت کند، درآمد این فرد در سال، 24 میلیون تومان خواهد بود. در نتیجه برای پرداخت مالیات 15میلیون و 600 هزار تومان معاف میشود و 8 میلیون و 400 هزار تومان از درآمد دریافت شده را باید به عنوان مالیات پرداخت نماید.
به دلیل اینکه مبلغ مشمول مالیات، زیر 50 میلیون تومان میباشد، بنابراین نرخ 15درصد مالیات برای او لحاظ میگردد و فرد باید نسبت به پرداخت مبلغ یک میلیون و 260 هزار تومان را به عنوان مالیات اقدام نماید.
بیشتر بخوانید:
افرادی که به تازگی شغلی را آغاز نمودهاند، باید طبق قانون بعد از 4 ماه این موضوع را به اطلاع سازمان امور مالیاتی برسانند. تا معافیتهای مالی برای آنان لحاظ گردد، در غیر اینصورت نه تنها معافیت مالی مشمول آنها نمیگردد، بلکه ملزمند به پرداخت ۱۰ درصد مازاد بر مالیات به عنوان جریمه اقدام نمایند.
اما برای پرداخت مالیات اصناف و مشاغل با توجه به نوع و حجم فعالیت به سه گروه تقسیم میگردند.
گروه اول: مجموع مبلغ فروش کالا و خدمات سال قبل یا ده برابر درآمد که مبلغ 3 میلیارد تومان باشد.
گروه دوم: مجموع مبلغ فروش کالا و خدمات سال قبل یا ده برابر درآمد که مبلغ 1 میلیارد تومان تا 3 میلیارد تومان باشد.
گروه سوم: افرادی که جزو گروه اول و دوم نباشند در گروه سوم قرار می گیرند، در این گروه افرادی که فعالیت آنها ارائه خدمات باشند، آنگاه 50 درصد از مبلغ تعیین شده ملاک است.
افراد مانند دارندگان کارت بازرگانی، صاحبان کارخانهها، واحد های تولیدی، صاحبان هتل های سه ستاره و بالاتر، صاحبان بیمارستانها و مراکز درمانی، صاحبان مشاغل صرافی، فروشگاههای زنجیرهای، برخی از اصناف و ... همگی جزو افرادی به شمار میآیند که مظوف به پرداخت سالانه مالیاتی خود میباشند.
استفاده از نرم افزار فروشگاهی که عملیات فروشگاهی به وسیله آن سریعتر و دقیقتر صورت میگیرد، شاید بهترین، سریعترین و سادهترین روش برای تهیه اظهارنامه مالیاتی اصناف به حساب بیاید. ثبت تمامی فاکتورها خرید و فروش موجب این مسئله میشود که تمامی گزارشات مورد نیاز برای تکمیل اظهارنامه مالیاتی به صورت خودکار صورت گیرد و به شما تحویل داده شود.
پرداخت مالیات بهخصوص مالیات بر درآمد توسط صاحبان مشاغل و کسبوکارها، قانونی مشترک میان همه کشورهای جهان به حساب میآید که این مبالغ بهطورکلی هزینههای خدماتی، رفاهی و اجتماعی شهروندان را شامل میگردد. نرخ مالیات بر درآمد در کشورهای جهان به قوانین خاص هر کشور و استانداردهای خدمات شهروندی آن کشور بستگی دارد؛ در ادامه شما را با مسائل مربوط به آن آشنا خواهیم کرد.
بیشتر بخوانید:
مالیات بردرآمد نوعی از مالیات است که در آن میزان آن از سوی دولت و متناسب با درآمد افراد محاسبه و تعیین میشود. در واقع نرخ مالیاتی بر اساس فاکتورهایی مثل خصوصیت مالیاتدهنده و میزان درآمد سالیانه آنها محاسبه میشود؛ به همین دلیل نرخ مالیات برای مشاغل و افراد مختلف فرق میکند.
در بسیاری از کشورها سیستم مالیات بر درآمد بهصورت تصاعدی انجام میشود، به طوری که هر چه افراد از درآمد بیشتری برخوردار باشند، ملزم به پرداخت مالیات بیشتری هستند؛ بنابراین نرخ مالیات بر درآمد در کشورهای جهان بسیار با یکدیگر تفاوت دارد.
این قانون پس از اتمام جنگ از سوی دولت آمریکا لغو گردید اما از قرن بیستم به بعد تبدیل به قانونی جهانی شد و در تمامی کشورها اجرا میشود.
همانطور که در ابتدا بیان کردیم، مالیات بر درآمد در کشورهای جهان فرق میکند و بر اساس قوانین خاص هر کشور این قانون صورت میگیرد. برخی کشورهای اروپایی از مدل تصاعدی برای دریافت مالیات بر دریافتی و درآمد استفاده میکنند که هدف با ارزش آن، کمک به زندگی افراد کمدرآمد و ضعیف با اخذ مالیات بیشتر از افراد پردرآمد و ثروتمند جامعه میباشد. انواع مالیاتها بر درآمد وضعشده از سوی کشورها برای زمینههای زیر تعیین شدهاست:
مالیات وسیلهای کارآمد و باارزش برای پیشرفت و رشد زندگی شهروندان به شمار میآید که درآمد آن بهطور مؤثری برای رفاه و خدمت به مردم و توسعه زیرساختها به کار میآید. نرخ مالیات حاصل از درآمد در کشورهای جهان متفاوت میباشد؛ بهطوریکه در برخی کشورهای اروپایی مانند سوئد، مردم ملزم به پرداخت بالاترین نرخ مالیات بر درآمد یعنی حدود ۵۷.۱۹ درصد میباشند.
تمامی صاحبان مشاغل با دریافت اظهارنامه مالیاتی و ارائه آن در مدتزمان مشخصشده از سوی دولت، نسبت به پرداخت مالیات محاسبهشده اقدام مینمایند. درصورتی فرد در پرداخت مالیات در بازه زمانی تعیین شده موفق نشود، منجر به ایجاد سو سابقه و در بعضی شرایط، از بین بردن کسبوکار افراد میگردد.
امروزه دریافت اظهارنامه مالیاتی و پرداخت آن تقریباً در تمامی کشورها بهصورت الکترونیک صورت میگیرد. در جدول زیر بالاترین نرخ مالیات درآمد در اروپا و سایر کشورهای جهان را بررسی کردهایم.
نام کشور |
میزان نرخ مالیات بردرآمد (درصد) |
سوئد |
57.19 |
ژاپن |
55.95 |
اتریش |
55 |
هلند |
51.75 |
بلژیک |
50 |
ایرلند |
48 |
استرالیا، چین، فرانسه و آلمان |
45 |
شهروندان اروپایی به علت میزان درآمد بالا و برخورداری از امکانات رفاهی و خدماتی ایدهآل، ملزم به پرداخت مالیات بالاتری هستند. طبق گزارشهای ارائهشده از سازمان ملل متحد، میزان رضایتمندی و امید به زندگی مردم ارتباط مستقیمی با مالیات و در طرف مقابل، دریافت خدمات رفاهی مطلوب دارد.
استفادهی کامل از امکان تحصیل رایگان، بیمه و خدمات رایگان درمانی، رفاه اجتماعی و … ازجمله خدماتی به شمار میآیند که دولتها در راستای جلب اعتماد شهروندان برای پرداخت مالیاتهای سنگین در اختیار متقاضیان قرار میدهند.
بیشتر بخوانید:
کشور سوئد ازنظر میزان تولید ناخالص داخلی رتبه هفتم را کسب کردهاست و میزان نابرابری درآمد در این کشور بسیار پایین برآورد شدهاست. سوئد بهعنوان یکی از کشورهای عضو در OECD یا سازمان توسعه تجاری و اقتصادی دارای بیشترین نرخ مالیات بر درآمد در کشورهای جهان به شمار میآید. با توجه به استانداردهای برتر زندگی در سوئد، نرخ مالیات بر درآمد در این کشور در سال ۲۰۲۰ حدود ۵۷.۱۹ برآورد شدهاست.
کشور پرتغال در رتبه چهل و پنجم را در زمینه اقتصاد در جهان از آن خود کردهاست. نرخ مالیات بر درآمد در این کشور ۵۶.۵۰ درصد میباشد که مهمترین دستاورد آن کاهش فاصله طبقاتی است. پرتغال پس از سوئد بالاترین نرخ مالیات بر درآمد در کشورهای جهان در اختیار خود قرار دادهاست.
کشور ژاپن از لحاظ مقدار تولید ناخالص داخلی بعد از آمریکا و چین رتبه سوم را کسب نمودهاست. برتری قابلتوجه شرکتهای ژاپنی در آسیا و جهان در زمینه فناوری موجب گردیده که درآمد دولت با استفاده از دریافت مالیات بیشتر شود. ژاپن از معدود کشورهای آسیایی به شمار میآید که بالاترین نرخ مالیات بر درآمد یعنی حدود ۵۵.۹۵ درصد را از آن خود کردهاست.
کشور دانمارک ازنظر تولید ناخالص داخلی رتبه ۱۸ جهان را به خود اختصاص دادهاست. نرخ مالیات بر درآمد در دانمارک حدود ۵۵.۸۰ درصد برآورد شدهاست که با توجه به امکانات پیشرفته خدماتی و رفاهی، پرداخت این هزینه گزاف با مخالفت شهروندان روبهرو نمیگردد.
اتریش بهعنوان یکی از پیشرفتهترین کشورهای اروپایی در رتبه دوازدهم ثروتمندترین کشورهای جهان حضور پیدا کردهاست. بالاترین امکانات رفاهی و اجتماعی مانند بیمه پزشکی رایگان و تحصیل رایگان در اختیار شهروندان اتریش قرار گرفتهاست و موظف به پرداخت حدود ۵۵ درصد از درآمد سالانه خود به عنوان مالیات هستند.
مالیات تعریفات مختلفی دارد. میتوان در یک تعریف ساده آن را هزینهای تعریف کرد که افراد جامعه ملزم به پرداخت آن هستند تا هزینههای عمومی جامعه از این روش تامین شود. یکی از تعاریف مشهور در مورد مالیات، تعریفی است که سازمان همکاری و توسعه اقتصادی ارائه کرده است. طبق این تعریف، مالیات، پرداختی است الزامی و بلاعوض که اشخاص، موسسات، دارایی ها و … موظف به انجام دادن آن هستند.
نکته جالب است که بهتر است به آن بپردازیم این است که دریافت مالیات و فلسفه دریافت و پرداخت آن در هر کشور دنیا ممکن است دلیل متفاوتی داشتهباشد. نحوه دریافت مالیات به وسیله دولتها و نرخ آن در جای جای کره زمین دلیل دریافت مالیات را تعیین میکند. برای آشنایی بیشتر با این مفهوم، به مثال زیر دقت کنید:
به نظر شما فلسفه و علت دریافت مالیات در کشوری که قوانین آن بر روی دریافت مالیات سنگین از ثروتمندان تمرکز کرده با علت دریافت مالیات در کشوری که به طور یکسان از همه مردم مالیات دریافت میکند یکسان میباشد؟ بدیهی است که جواب منفی است.
حتی اینکه مالیات در چه محلی مورد استفاده قرار میگیرد نیز در علت دریافت آن و فلسفه دریافت مالیات تاثیر گذار میباشد. برای مثال فلسفه مالیات قطعا در کشوری که بیشتر مالیات دریافتی را در زمینه نظامی مورد استفاده قرار میدهد با فلسفه آن در کشوری که مالیات دریافتی از مردم را برای طرح های عمرانی یا آموزشی مصرف میکند فرق میکند.
بیشتر بخوانید:
منابع مالیاتی به دو دسته تقسیم میشوند. هر کدام از این 2 دسته زیر مجموعه های خود را دارند:
بهتر است به این مسئله نیز دقت کنید که مالیاتهای مستقیم خود به دو زیرگروه مالیات بر دارایی و مالیات بر درآمد تقسیم میشوند. در ادامه شما را با این مفاهیم بیشتر آشنا میکنیم.
همانطور که بیان نمودیم مالیاتهای مستقیم به دو دسته مالیات بر دارایی و مالیات بر درآمد تقسیم میگردند. در بحث مالیات بر دارایی، مبنای محاسبه مالیات، ثروتی است که مودی دارای آن است. اما در مالیات بر درآمد، مبنای محاسبه مالیات، درآمد یک فرد یا شرکت میباشد. همه این موارد با عنوان مالیاتهای مستقیم تعریف میگردند.
دارایی همه حقوقی تعریف میشود که یک شخص حقیقی یا حقوقی نسبت به اشیا، اموال، املاک و غیره در اختیارش میباشد و به او اجازه تصرف مالکانه در این موارد را میدهد. مالیات بر دارایی خود به 2 دسته تقسیم میشود:
مالیات بر ارث مهمترین بخش از مالیات بر دارایی به حساب میآید. مالیات بر ارث مالیاتی میباشد که بعد از مرگ هر شخص بر دارایی باقیمانده از وی محاسبه و اخذ میگردد. این مالیات زمانی به وسیله دولت کسب میگردد که شخصی میمیرد و اموال وی قرار است بین وراث تقسیم شود. در چنین وضعیتی دولت نیز از دارایی و ثروت در حال انتقال به وراث مالیات دریافت میکند.
یکی از انواع مالیاتهای مستقیم که جزو مالیات بر دارایی به حساب میآید مالیات حق تمبر میباشد. این نوع مالیات از طریق الصاق و ابطال تمبر بر اسناد و مدارک از مودی به وسیله دولت کسب میگردد. مثال این مالیات های حق تمبر، حق تمبری میباشد که روی برگهای چک های بانکی چاپ میشود.
مالیات بردرآمد که یکی از انواع مالیاتهای مستقیم به شمار میآید، خود به 7 دسته تقسیم میشود. همه مواردی که در ادامه آنها را بررسی خواهیم کرد، مالیاتی است که بر درآمد لحاظ میشود. این 7 دسته از انواع مالیات بر درآمد شامل موارد زیر هستند:
منظور از درآمد املاک درآمدی میباشد که با استفاده از دریافت اجاره به دست آورده میشود. برای این درآمد مالیات لحاظ میشود و دارنده این ملک ملزم به پرداخت مالیات آن است. در واقع درآمد اجاره ملک بعد از کسر شدن 25 درصد از آن (بابت هزینه ها و استهلاک ها) برای تعلق گرفتن مالیات محاسبه میگردد. البته اگر اجاره یک ملک تنها راه درآمدی شخص حقیقی تعیین گردد، تا میزان مشخصی از مبلغ که دولت در مالیات بر در آمد حقوق از مالیات معاف کرده باشد نیاز نیست که مالیات بر درآمد املاک را پرداخت کند.
البته مالیات بر درآمد املاک تنها شامل اجاره نمیشود و نقل و انتقال ملک نیز مشمول مالیات لحاظ میگردد.
درآمد کشاورزی نیز جزو مواردی به شمار میآید که مالیات آن باید پرداخت شود، البته در حال حاضر در کشور ما چنین قانونی وضع نشدهاست. طبق قانون مالیاتهای مستقیم هرگونه درآمد ناشی از فعالیتهایی مثل دامپروری، پرورش زنبورعسل، پرورش ماهی، دامداری، ماهیگیری و موارد مشابه ملزم به پرداخت مالیات نیستند.
مالیات بر درآمد حقوق از مواردی به شمار میآید که دارای پیچیدگیهای بسیاری است. به طور کلی اگر یک شخص حقیقی برای شخص حقوقی یا حقیقی دیگری کاری انجام دهد و در مقابل پول به دست آورد، باید مالیات بر درآمد حقوق پرداخت نماید. وظیفه پرداخت مالیات بر درآمد حقوق در قانون بر دوشهای کارفرما افتادهاست، اما این مبلغ در واقع از جیب کارکنان کسر میگردد، به این معنی که قبل از واریز حقوق هر شخصی، مالیات حقوق او کسر میشود و در اختیار دولت قرار میگیرد.
البته مالیات بر درآمد حقوق تنها برایی حقوقهایی که بالاتر از سقف تعیین شده باشند لحاظ میشود و حقوقهای پایینتر از این مبلغ ملزم به پرداخت مالیات نیستند.
مالیات بر درآمد مشاغل برای درآمدی به حساب میآید که شخص حقیقی با اشتغال به مشاغل تجاری مثل خدمات پزشکی کسب میکند. در واقع باید از کل فروش کالا یا خدمات مشاغل، هزینههای آن را کم کنید و سپس مالیات آن محاسبه شود. این نوع مالیات به وسیله خوداظهاری تشخیص داده و توسط سازمان امور مالیاتی اخذ میگردد.
هرگونه فعالیت انتفاعی که به وسیله شرکتهای تجاری یا اشخاص حقوقی صورت میگیرد مطابق قانون مشمول مالیات میشوند. از جمع درآمدهای موسسات و اشخاص حقوقی مالیات دریافت میشود که آن مالیات بر درآمد اشخاص حقوقی تعریف میگردد.
حتی بر درآمدهایی مثل برنده شدن در جایزه ها یا اموال بخشیده شده به یک شخص نیز مالیات لحاظ میگردد. تمام درآمدهایی که از این اتفاقات به دست میآیند و ادامه دار هم نیستند مشمول مالیات میباشند.
مالیاتهای غیرمستقیم نیز مالیاتهایی به حساب میآیند که به صورت غیرمستقیم دریافت میشوند. این مالیاتها نیز شامل ۳ دسته اصلی زیر میشوند:
به این نوع مالیات، مالیات بر صادرات و واردات نیز گفته میشود، چرا که حقوق و عوارض گمرکی در واقع مالیات هر کشور برای صادرات و واردات کالای مختلف میباشد. این مالیات با عنوان تعرفههای گمرکی شناخته شده میباشد. حقوق و وعوارض گمرکی از جمله انواع مالیات به حساب میآید که تابع سیستمهای کلان اقتصادی هستند و تغییر در آنها ممکن است شرایط اقتصادی یک کشور را دچار تحول کند. این نوع مالیات تنها یک راه درآمدزایی بی نظیر برای دولت ها نیست، بلکه در بسیاری از موارد برای حمایت از صنایع داخلی مورد بهره قرار میگیرد.
مالیات بر مصرف از انواع مالیات به جساب میآید که در طول روز بدون توجه به آن در حال پرداخت کردن آن میباشد. زمانی که کالای خاصی میخرید، در زمان خرید، مالیاتی به همراه قیمت کالا مجبور به پرداخت هستید. بدیهی است که این مالیات به هر کالایی تعلق نمیگیرد و کسانی که این دست کالاها را بیشتر مصرف کنند ملزم به پرداخت مالیات بیشتری نیز هستند. این نوع مالیات نیز با اینکه از جیب مصرف کنندگان نهایی پرداخت میشود، اما مسئولیت پرداخت آن به سازمان امور مالیاتی به عهده تولیدکنندگان و فروشندگان میباشد.
برخلاف مالیات بر مصرف، مالیات بر ارزش افزوده از تمامی کالاها و خدمات کسب میگردند و مصرف کنندگان نهایی باید این مالیات را به همراه قیمت کالا پرداخت کنند. مالیات بر ارزش افزوده در مراحل مختلف به یک محصول یا خدمت اضافه میشود.
بیشتر بخوانید:
دانشگاههای مورد تایید وزارت علوم در کانادا
ما در مجموعه زانکو تمام امور مربوط به مهاجرت را از جمله وقت VIP سفارت کانادا ، پیکاپ ویزا ،ویزای توریستی ، ویزای تحصیلی و .... را برای شما عزیزان انجام می دهیم ، شما می توانید با تماس با شماره ی 02122226480 از مشاوره ما بهرهمند شوید.