معتبرترین پاسپورت های دنیا
پاسپورت، مدرک رسمی شناسایی شما است که در کشورهای دیگر اعتبار دارد و همه کشورها برای شهروندانشان آن را صادر می کند. گذرنامه یا پاسپورت هم برای نشان دادن تابعیت شما به کار می رود و هم اینکه حکم لازم (ویزا یا روادید) برای ورود به کشورهای دیگر در پاسپورت یا همان گذرنامه می خورد. ردهبندی قویترین پاسپورتهای جهان که هرساله و بر اساس آزادی سفر شهروندان آن کشور به دیگر کشورهای جهان بدون نیاز به اخذ ویزا صادر میشود، یکی از معتبرترین شاخصها برای تخمین قدرت پاسپورت کشورهای مختلف محسوب میشود. با ما همراه باشید تا با معتبرترین پاسپورت ها آشنا شوید
بر اساس آخرین ردهبندی قویترین پاسپورتهای جهان در سال ۲۰۲1 که توسط موسسه مطالعاتی هنلی و سازمان بینالمللی حمل و نقل هوایی IATA منتشر شد، پاسپورت ژاپن با امکان ورود به ۱۹۱ کشور جهان بدون نیاز به ویزا یا ویزای فرودگاهی، بالاتر از سنگاپور به تنهایی در صدر فهرست قویترین پاسپورت جهان قرار گرفت. ژاپن برای سومین سال متوالی رتبه نخست را به دست آورد تا مشخص شود به چه دلیل شهروندی این کشور و داشتن پاسپورت ژاپنی تا این اندازه اهمیت دارد. از سوی دیگر میدانید که ویزای ژاپن نیز یکی از ارزشمندترین ویزاهایی است که میتواند در پاسپورت هر فرد الصاق شود و وزن خاصی به گذرنامه خواهد داد .
کشور سنگاپور هم که طی چند سال گذشته رشد بسیار مشهودی درزمینه ارزش و قدرت پاسپورت داشته است در رده دوم ردهبندی قدرتمندترین پاسپورتهای جهان در سال ۲۰۲۰ قرار گرفته است و امکان سفر به ۱۹۰ کشور دنیا را بدون نیاز به دریافت ویزا و یا ویزای الکترونیکی و فرودگاهی برای دارندگان این پاسپورت میسر میکند .
در جدیدترین رنکینگ سال 2021 برترین پاسپورتهای جهان، کرهجنوبی و آلمان با یک رتبه نزول به طور مشترک در جایگاه سوم قرار گرفتهاند و به دارندگان پاسپورت خود امکان سفر به ۱۸۹ کشور دنیا را بدون نیاز به ویزا و یا از طریق ویزای فرودگاهی/الکترونیکی میدهند
. کشورهای اروپایی حوزه شنگن ایتالیا ، فنلاند ، اسپانیا و لوکزامبورگ با امکان ورود به ۱۸۸ کشور دنیا، بهطور مشترک رده چهارم قویترین پاسپورتهای جهان را به خود اختصاص دادهاند. همانطور که میدانید برای ورود به کشورهای اروپایی نیار به ویزای شینگن دارید. ویزایی قدرتمند که سفر به ۲۶ کشور اتحادیه اروپا را جواز میدهد.
همچنین پاسپورت کشورهای اتریش و دانمارک با امکان ورود بدون نیاز به ویزا، ویزای فرودگاهی و یا الکترونیکی به ۱۸۷ کشور دنیا همگی به طور مشترک در رده پنجم دنیا در سال 2021 قرار گرفتهاند. در این بین، کشورهای سوئد ، فرانسه ، پرتغال ، هلند و ایرلند با امکان ورود به ۱۸۶ کشور دنیا بدون نیاز به ویزا/ ویزای فرودگاهی و یا الکترونیکی، جایگاه ششم دنیا را به خود اختصاص دادهاند.
کشور های سوییس ، آمریکا ، انگلیس ،نروژ ، بلژیک و نیوزلند در رده هفتم جایگاه قرار دارند و می توانند بدون نیاز به ویزا/ ویزای فرودگاهی و یا الکترونیکی به 185 کشور ورود داشته باشند .
رده هشتم ( 184 کشور) : یونان – جمهوری چک – استرالیا – مالتا
رده نهم (183 کشور) : کانادا
رده دهم (182 کشور) : مجارستان
یکی دیگر از کشورهایی که طی ۳سال گذشته جهش قابلتوجهی در فهرست برترین پاسپورتهای جهان داشته، کشور امارات است. پاسپورت امارات در سال ۲۰۱۷ با آزادی سفر به ۱۲۱کشور جهان بدون نیاز به ویزا در رده ۳۸ام جهان قرار داشت، اما در سال ۲۰۱۹ به رده ۲۱ این فهرست رسید و در حال حاضر با امکان سفر به 173 کشور دنیا در رنکینگ 16 برترین پاسپورتهای جهان قرار گرفته است
. کشورهایی همچون آمریکا و انگلیس که پیش از این و در سالهای نهچندان دور قدرتمندترین پاسپورتهای جهان را در اختیار داشتند، بهواسطه سیاستهای سختگیرانه ورودی و اقامتی خود بیشترین میزان سقوط در فهرست قویترین پاسپورتهای جهان را شاهد هستند و بهطور مشترک جایگاه هفتم را در این جدول از آن خود کردهاند.
کشور کانادا که علاوه بر ویزای مولتیپل برنامههای مهاجرتی بسیاری را برای اعطای حق شهروندی و در نهایت پاسپورت کانادایی ارائه میدهد، در ردهبندی قویترین پاسپورتهای جهان در رده نهم این جدول قرار گرفتهاست. البته یکی دیگر از راههای میانبر و البته آبرومندانه مهاجرت به کانادا و دریافت اقامت دائم این کشورتحصیل در کانادا است.
گذرنامه ایران در آخرین ردهبندی قدرتمندترین پاسپورتهای جهان در سال 2021 بعد از سریلانکا و کنگو در رده 101 و در کنار کشور بنگلادش قرار گرفته است. دارندگان پاسپورت ایرانی میتوانند بدون ویزا/ویزای فرودگاهی و یا الکترونیکی به ۴۱ کشور جهان سفر کنند (البته از بین این ۴۱ کشور تعدادی از آنها نیاز به ویزای فرودگاهی خواهند داشت) و این در حالی است که اعتبار پاسپورت ایران در این فهرست در سال ۲۰۱۸ با اندکی تغییر، رده ۹۵ بود.
کشورهای پاکستان، سوریه، عراق و افغانستان نیز با ضعیفترین پاسپورتها به ترتیب در جایگاه 107 تا 110 این جدول قرارگرفتهاند. این بدین معنی است که به طور مثال شهروندان افغان مجاز به ورود بدون ویزا/ ویزای فرودگاهی و یا الکترونیکی به تنها ۲۶ کشور دنیا هستند. همچنین لازم به ذکر است که کشورهای نیجریه، سوریه، سیرالئون، لیبی، یمن، پاکستان و گامبیا بیشترین نزول اعتبار پاسپورت را در ده سال اخیر داشته اند .
فهرست پاسپورتهای هنلی 2021 براساس تحلیلهای ژئوپلیتیک و تمرکز بر واقعیتهای جهانی همچون تغییرات اقلیمی، رکود اقتصادی و درگیریهای نظامی مداوم به روندهای مهم و نوظهور تحرکات جهانی و منطقهای در قالب اعتبار پاسپورتها پرداخته است و بر الگوهای متحرک و مهاجرت تاکید میکند. امارات بهعنوان یکی از موفقترین کشورها در این شاخص قرار دارد که با توجه به یکی از قدرتمندترین مراکز تجاری جهان توانست طی 10 سال گذشته با 47 رتبه صعود، به جایگاه شانزدهم با 173 امتیاز در سال 2021 دست یابد. کشورهای خاورمیانه بهعنوان بخشی از تلاشهای کلی در راستای تقویت تجارت و جهانگردی به دستاوردهای بسیاری در جهت اعتباربخشی به پاسپورتهای شهروندان خود دست یافتهاند. عربستان و عمان به جایگاه بهتری نسبت به سال 2020 دست یافتند. عربستان با صعود ۵ پلهای از رتبه ۷۲ به رتبه ۶۶ دست یافت و امکان سفر به 79 کشور جهان بدون ویزا یا ویزای در بدو ورود را دارد. عمان با کسب امتیاز 79 با 2 پله صعود در جایگاه 65 جهان قرار گرفت.
همچنین باتوجه به جنگ تجاری آمریکا و چین، سرمایهگذاران غربی از چین به سمت آسیای جنوب شرقی سرازیر شدند. این روند موج جدیدی از سرمایهگذاران خارجی را به کشورهای آسهآن وارد میکند که از طریق تسهیل در دریافت ویزا ترغیب شدهاند. حرکت صعودی تایلند در رتبهبندیهای شاخص گذرنامه هنلی در یک سال گذشته نمونه بارزی از روند کشورهای نوظهور است. این کشور با بهرهمندی از ویزای متقابل در یک سال گذشته با صعود ۵ رتبهای در جایگاه 66 قدرتمندترین پاسپورتها قرار گرفته و از امکان سفر به 79 کشور بدون دریافت ویزا برخوردار شد.باتوجه به این تحولات مثبت منطقهای، روند مهاجرت و تحرکات در خاورمیانه که عمدتا ناشی از درگیریهای نظامی در لیبی، سوریه و یمن و تجدید اعتراضات ضددولتی در مصر، عراق و لبنان بوده است در سال 2020 ادامه خواهد داشت و بر اعتبار و قدرت این پاسپورتها تاثیرگذار خواهد بود.
از دیگر تحرکات جهانی در جهت افزایش قدرت پاسپورتها، سیاست برنامههای مهاجرتی از طریق سرمایهگذاری شهروندان کشورهای دیگر است. بهعنوان مثال قبرس برای حداقل ۲میلیون یورو سرمایهگذاری در املاک و مستغلات تابعیت ارائه میدهد. تغییرات اساسی در وضعیت کشورها نمایانگر قدرت پاسپورت آنها در آینده خواهد بود. براساس پیشبینیها مونتهنگرو در سالهای آینده با توجه به آغاز یک برنامه سرمایهگذاری شهروندان تبدیل به یک اقتصاد نوظهور خواهد شد که سرمایهگذاران بسیاری را در جهت مهاجرت به خود جذب خواهد کرد و یکی از دلایل این جذابیت از نظر ارزش گذرنامه بهعنوان بخشی از منطقه سفر شینگن قرار گرفته است؛ این به آن معناست که حتی اگر بخشی از معاهده شینگن نباشند دارندگان ویزای شینگن میتوانند بدون نیاز به ویزای مونتهنگرو وارد شوند و همینطور عضو کاندیدای اتحادیه اروپا است که درآینده تمام الزامات را برآورده خواهد ساخت. همچنین کشورهای بوسنی هرزگوین و آلبانی در سالهای آینده در این ردهبندی صعود خواهند کرد. این کشورهای مستقل اقدامات داخلی و بینالمللی را برای ادغام بهتر با سیستم بینالمللی انجام دادهاند. با توجه به افزایش تقاضای سرمایه مزایای گستردهتری برای جامعه حاصل میشود که میتواند ناشی از یک برنامه مهاجرت خوب برای سرمایهگذاری باشد.