با اطلاع از آمار گرفته شده به صورت دقیق در کشورها این نتیجه حاصل شده است که، درواقع کشورهایی از قبیل: 1-ازبکستان، 2-روسیه، 3-سوریه، 4-ترکیه، 5-آذربایجان، 6-گرجستان، 7-عراق، 8-افغانستان، 9-هند، 10-پاکستان، 11-ترکمنستان، 12-قرقیزستان برگزار میشود و همهي این کشورها با آمدن بهار سال نو خورشیدی را جشن گرفته و از آن لذت میبرند و سنتهای جالبی در بسیاری از این کشورها وجود داشته است که برای آمدن نوروز این سنتها را اجرا میکنند. این نکته مهم بوده که در بیشتر این کشورها سنتها به صورت کاملاً یکسان بوده است. در ادامه باما همراه باشید تا این سنتها را به صورت کامل برای شما بیان کنیم.
جشن نوروز یکی از مهمترین جشنهایی بوده که برای ایرانیها و سایر کشورهای همسایه برگزار میشود مصادف بوده است است با لحظهي تحویل سال نو که برای ایرانیها یک جشن باستانی بوده که تا امروز ادامه پیدا کرده است و هرساله آن را اجرا میکنند و از ماهها قبلتر از شروع شدن این عید رسمی و تاریخی بزرگ همهي مردم در تلاش برای آمادهشدن و انجام کارهایی از این قبیل برای جشن گرفتن در این روزها هستند.
اما نوروز فقط در ایران جشن گرفته نمیشود بلکه مردمهای دیگر کشورها به خصوص کشورهای همسایهي ایران از قبیل: 1-پاکستان، 2-ازبکستان، 3-تاجیکستان، 4-افغانستان، 5-جمهوری آذربایجان، 6-قزاقستان و 7-قرقیزستان نیز جشن گرفته میشود و مردم شروع به جشن و پایکوبی در این ایام میکنند. هرکدام ار این کشورها برای خود آداب و رسومی داشته و بیشتر این رسوم به هم شبیه بوده است.
از همسایگان از سمت شمال کشور ایران، کشور ترکمنستان بوده است که چیزی در حدود سال ۱۹۹۱ میلادی به صورت مستقل شکل پیدا کرد و استقلال یافت و در همان زمان مراسمهای کهن و رسوم قدیمی همانند عید نوروز در این کشور به صورت مجدد اجرا شد که بزرگترین این اعیاد عید نوروز بوده است. ترکمنها به اصطلاح نوروز (Nowruz Bayram) میگویند و با این اسم با عید نوروز آشنایی داشتهاند. مردم در این کشور به صورت دوبار در سال جشن سال نو میگیرند و مراسمهای خود را اغاز میکنند کع عبارت استاز: 1-ابتدای سال نوی میلادی، 2-هنگام نوروز
این جشن برای زنده نگهداشتن و ماندگار شدن رسم و رسومهای گذشته و کهنه این کشور بوده است به همین جهت این جشن را در کشورشان برگزار میکنند.
مردم برای برگزاری این جشن بزرگ کل شهر را به صورت کامل تزئین میکنند و خیابانها و کوچههای خود را آب و جارو کرده و خانهها را تمیز میکنند تا برای رفت و آمد مهمانان مهیا باشد و باعث زیبایی گردد.
به علاوه مردم کشور ترکمنستان در مکانهای عمومی مراسمی از جمله: رقص، آواز و پایکوبی برگزار میکنند و شادی کرده و این حال و هوا را به خانههای خود میآوردند.
علاوه بر این موارد که به صورت کامل گفته شد در این کشور مسابقههایی نیز شکل میگیرد، ازجمله: مسابقات اسب سواری که ریشهای به شدت قدیمی در این کشور داشته است و از فعالیتها و ورزشهای مورد علاقه و محبوب مردمان این کشور میباشد، این مسابقات به صورت ویژهای در ایام نوروز در کشور ترکمنستان برگزار میگردد و با شادی و شور نوروز همراه بوده است.
از دیگر فعالیتهای این کشور در ایام نوروز، برپاکردن مسابقههایی چون خروسجنگی، کُشتی و به طور کلی ورزشهای قدیمی و دیرینه بوده است و همه ساله برگزار میشود و مورد استقبال بسیار از مردم قرار میگیرد و از آن لذت میبرند.
کشور ترکیه نیز از کشورهایی بوده است که در ان عید نوروز در برخی از شهرهای ان جشن گرفته میشود و اغلب این شهرها با آمدن سال نو جشنهای نوروزی متعدد و مختلف وجذاب زیادی در کل کشور برگزار خواهند کرد. البته این مراسم در شهرهای کوچک و سنتی به شکل بیشتری یافت میشود؛ مثلاً اگر در نوروز تورهایی را برای سفرهای نوروزی در این کشور انتخاب کرده باشید هم این توان را دارید که به مراکز خرید ترکیه و خرید از فریشاپهای ترکیه سربزنید و هم در سفر به شهرهای کوچک متوجه فرق و مسائلی از این قبیل خواهید شد و شاهد برگزاری سنتهای جالب و زیبایی میشوید. درواقع مردمهای شهرهای کوچک و سنتیتر در کشور ترکیه به نوروز اهمیت داده و به آن سلطان نوروز هم میگویند. روزهای ۲۳ و ۲۴ مارچ برابر روزهای اول و دوم جشن نوروز بوده است که لباسهای نو بر تن کرده و دورهم جمع شده و به جشن و پایکوبی میپردازند و از آن لذت میبرند. و به طور مرتب دید و بازدید کرده و از حال هم جویا میشوند، آواز خوانده و مراسم و رقصهای زیادی برای آمدن نوروز استفاده میکنند و ترتیب میدهند. بیشتر مردمان مذهبی در این ایام برای از دسترفتگان انواع آشها را اماده کرده و به صورت خیرات پخش میکنند. و برای آمرزش مردگانشان از همسایگان طلب امرزش میکنند.
کشور پاکستان هم جزو دسته ای از کشورها بوده که در آن جشن نوروز به صورت جدی برگزار میشود و اهمیت ویژهای به این عید میدهند و این عید در کل کشو برگزار میشود و در کشور پاکستان به صورت کلی از صفت “عالم افروز” برای نام عید استفاده میکنند و به کار میبرند.
مردم در کشور پاکستان نیز مانند مردم ایران با رسیدن زمان جشن نوروز، خانه تکانی کرده و رفت و آمد میکنند و خانههایشان به روی مهمان باز بوده است.
از ویژگیهای مهم جشن نوروز در کشور پاکستان برگزاری انواع مسابقات کهن بوده است، این مسابقهها از قبیل اسبدوانی و کشتیگیری بوده است.
از رسوم مهم در این کشور پوشیدن لباسهای نو و تمیز و رنگارنگ بوده است. در کشور پاکستان رسوم ایام عید بسیار مهم محسوب میشود، که این رفتار بسیار شبیه به ایرانیان بوده است.
در کشور پاکستان انواع خوراکیهای خوشمزه و شیرین از قبیل: 1-حلوا، 2-شکلات، 3-ادو، 4-گلاب حامن، 5-رس ملائی، 6-برفی، 7-شکم پاره، 8-کریم رول، 9-سوهن حلوا و ... وجود داشته است و این شیرینیها از نوعهای مهم این شیرینی در این کشور به حساب میآید. در این وضعیت شیرینی به یکدیگر تعارف کرده و فصل بهار را نوید داده و با عشق این فصل زیبا را شروع میکنند.
جشن نوروز در کشور تاجیکستان بسیار محبوب بوده است، جزو مهمترین اعیاد کشور تاجیکستان قلمداد شده و بسیار ارزش و احترام برای رسم و آدابها قائل هستند، به این دلیل که مردم این کشور در زمان گذشته بخشی از کشور ایران به حساب میآمدند و از همین رو برای مردم بسیار مهم بوده و دارای احترام و ارزش است.
در کشور تاجیکستان یک مراسم بسیار جالب به اسم بلبلخوانی وجود داشته است که در آن انواع گلها را به صورت جداگانه چیده و جمعآوری کرده و این گلها را در مکانهای خاصی به صورت زیبا تزیین کرده و جمع میکنند و شروع به خواندن آوازهای زیبای بهاری کرده که با رقص و شادی همراه بوده است.
البته این شادی و پایکوبیها دلیل دیگری نیز داشته است که کشاورزها این زمان را بهترین موقع برای کاشت محصولات کشاورزی خود می دانستند و با پایان یافتن سال و رسیدن جشن نوروز به شادی و پایکوبی می پردازند تا به سبب این کارها برکت و محصولات نو در سفرهي آن ها رنگینتر شود و خدا به آنها برکت بدهد، اما حالا این افراد دور آتش جمع شده و رقص و پایکوبی میکنند و به صورت نمادین از مراسم کشاورزان در زمان قدیم یاد میکنند.
از جالبترین نکتهها که میتوان به آن اشاره کرد رسم و رسومات در کشور تاجیکستان بوده که از جمله مراسم گل گردانی بوده است. تاجیکها از منطقهي سرسبز این کشور و اطرافشان گل چیده و به یکدیگر هدیه میدهند تا با این رسم آمدن بهار را خبر بدهند.
جشن نوروز یکی از بزرگترین جشنها در کشور جمهوری آذربایجان بوده است. این جشنها همه ساله از تاریخ 20 تا 22 مارس که به طور حدودی برابر بوده است با اول تا سوم فروردین ماه که این مراسم در این کشور برگزار خواهد شد. در کشور آذربایجان از یک ماه مانده به جشن نوروز مردم خود را به صورت کامل برای برگزاری این اعیاد آماده خواهند کرد.
قبل از رسیدن ایام نوروز و جشن عید مردم اذربایجان نیز کارهایی همانند مردم ایران انجام میدهند از قبیل: خریدن لباس نو، خانه تکانی و …
پختن سمنو از مهمترین و مرسومترین آداب در این کشور هنگام جشن نوروز بوده است و در آذربایجان بسیار اهمیت دارد، پخت و ارائه کردن سمنو نشانه دهندهی برکت بوده است.
مردم آذربایجان خانوادههایی که در سال سپری شده داغدار بودند را در ایام نوروز فراموش نمیکنند، به ملاقات کردن آنها رفته و به اتفاق به زیارت کردن قبرها میروند و از خدا برای آن عزیزان از دست رفته طلب آمرزش و مغفرت میکنند.
مردم کشور ازبکستان، عید برای آنها بسیار مهم بوده است و این جشن بزرگ را در کشورشان جشن گرفته و یکی از مهمترین تعطیلات به صورت رسمی در این کشور بوده است. ازبکها جزو مردمانی بوده که بسیار مهربان و مهماننواز بوده و از مصاحبت با آنها لذت خواهید برد. در عید نوروز مثل مردم ایران لباس نو تهیه کرده و به تن میکنند و اقدام به برگزاری جشن میکنند و از ان لذت میبرند. به دلیل اینکه کشور ازبکستان سالهای درازی تحت سلطهی شوروی قرار گرفته بود این اجازه به انها داده نمیشد تا عید نوروز در ان کشور برگزار شود اما بعد از به دست اوردن استقلال خودشان این امکان برای انها فراهم شد تا این عید باستانی را جشن بگیرند.
در جشن نوروز این کشور جشنها و مراسم و نمایشهای متعدد و زندهای در سرتاسر خیابانها برپا میکند و به صورت تقریبی از چند روز قبل از شروع شدن نوروز در تمام کوچهها و خیابانهای اصلی در این کشور فستیوالها و مراسم رقص و آوازخانی برگزار میشود.
یکی از رسوم زیبا و جالب در این کشور این بوده است که به مناسبت شروع سال نو و عید نوروز کاشت نهال در اولویت قرار دارد و توجه به پاکیزگی و حفظ محیط زیست پیرامون از مهمترین نکتهها در این کشور بوده است است و جزو آداب و رسوم قابلتوجه در این کشور بوده است.
پخت و تهیهي سمنو خوشمزه در کشور ازبکستان نیز بسیار رایج بوده است، مردم ازبک گاهی اوقات در پخت سمنو سنگریزه ریخته و براین باورند که این کار نشان دهندهی مشکلات پیشرو در زندگی بوده است و این کار باعث تقویت ما در برابر مشکلات میشود. مردم ازبک برای شروع سال نو و عید نوروز سبزه پرورش داده این کار را نشانهي برکت میدانند و از مرسوم این کشور است.
جشن عید نوروز در کشور افعانستان بسیار مهم بوده و این کشور که جزو همسایههای بسیار نزدیک ایران بوده است رسمها به صورت تقریبا یکسان بوده و فرق چندانی باهم ندارند و در طی روزهای مشخص برگزار میشود.
در هنگامی که طالبان بر کشور افغانستان حاکمیت میکردند که در سالهای ۱۹۹۶ تا ۲۰۰۱ میلادی مردم افغان این اجازه را نداشتند تا جشنهای نوروزی را برپا کنند اما امروزه با برکنار شدن طالبان و رفتن آنها از این کشور مردم به صورت هرچه زیباتر این مراسم را که با اسم کهنشان میشناسند زنده کردهاند. در کشور افغانستان جشن بزرگ نوروز همانند کشور ایران با آداب و رسم رسومات خاصی همراه بوده است. در شهر مزار شریف که جزو شهرهای کشور افغانستان بوده است، مناطق کوهستانی و تپههای بسیار زیاد و زیبایی وجود داشته است که در آن مناطق گلهای بسیار زیبا و گیاهان بسیار خاصی از قبیل: 1-لالههای وحشی، 2-گلسرخ و گیاهان دیگر وجود داشته است و میروید، با تماشا کردن این گلها و گیاهان مختلف و زیبا، مردم این کشور از سراسر آن بهسوی شهر مزارشریف حرکت میکنند تا روییدن این زیباییها طبیعی را شاهد بوده و روی تپه جشن بگیرند. کشاورزان در کشور افغانستان به طرز مهمی نقش در ایام و جشنهای نوروزی داشتهاند، کشاورزان محصولات خود را در دید عموم مردم قرار داده که هم زیبایی را چندبرابر میکند و هم به فروش و کسب درامد کمک میرساند، در طی سالهای گذشته مسئولان و حاکمان کشور در ردههای بالا هم از محصولات این کشاورزان زحمتکش دیدن میکنند، و هم این رسم و رسومات را در شهرهای بزرگ مخصوصا کابل گسترش میدهند.
از خوردنیهای معروف در طی این جشن میتوان به نوعی آجیل با اسم هفت میوه افغان اشاره کرد که در زمان عید نوروز طرفدارهای بسیار زیادی دارد و برای پذیرایی کردن از مهمانهای خود از این آجیلها استفاده میکنند که این آجیلها عبارتاند از: 1-پسته، 2-فندوق، 3-کشمش و …
رسم و رسوم افغانها بسیار شبیه ایرانیها بوده است از آجیل شب عید گرفته تا سفرهي هفتسین و سمنو گذاشتن در این سفره که جزو رسوم مهم در این کشور است.
در جشنهای نوروزی آنها در طی انجام مراسم خاص در این کشور به پختن و تهیهي سمنو میپردازند.
مردم در کشور زیبای قزاقستان جشنهای نوروز را شروع تجدید و تازه شدن این دنیا میدانند و فصل اعتدال بهار نامگذاری شده است و آنها بر این اساس باور دارند که ستارههای آسمانی به نقطهي ابتدایی رسیده و تمام طبیعت و کائنات به صورت کلی تجدید خواهند شد. براساس این اعتقاد نوروز جزو روزهایی بوده است که «سنگ نیلگون سمرقند» آب شده است. رسوم مردم کشور قزاقستان درست مطابق با مردم ایران بوده و در روزهای مانده به سال نو خانه تکانی کرده و لباس های نو پوشیده و به رفتوآمد میپردازند.
از دیگر مراسم در این کشور پختن نوعی خاص از آش و برگزار کردن انواع مسابقههای قدیمی و اصیل در کشور قزاقستان بوده است که باعث شادی و نشاط در این کشور میشود.
در ادامه برای کسب اطلاعات بیشتر با موسسهي زانکو که جزو با سابقهترین موسسههایی در حیطهی این موضوع فعالیت میکنند بوده است همراه باشید و بدانید مشاوران زانکو با کادری مجرب از کارشناسان و مشاوران همراه همیشگی شما خواهند بود.